Een opbouwzwembad zet je voor een lange tijd in je tuin. Sommige modellen breek je tijdens de winter af, terwijl je andere ook gewoon permanent kunt laten staan.
Zonder kostbare graafwerken te moeten uitvoeren, heb je dan toch elke zomer een zwembad om in te dobberen.
Denk jij eraan om een opbouwzwembad te kopen? Dan zijn er een flink aantal punten om op te letten om te voorkomen dat je de verkeerde koopt.
Wij helpen je hier bij het maken van je keuze. Eerst behandelen we de 7 beste opbouw zwembaden van dit moment en dat volgen we op met een uitgebreide koopgids.
Dit zijn de 7 beste opbouwzwembaden
De onderstaande top 7 met de beste opbouw zwembaden van dit moment geeft je een goed idee van de mogelijkheden en de prijzen. Deze opzetzwembaden zijn elk om verschillende redenen een uitstekende toevoeging voor jouw tuin of terras.
1. Het beste opbouwzwembad hout: Interline houten zwembad Bali

Dit opbouwzwembad van hout heeft een ovale vorm. Hij is bedoeld voor permanent gebruik en je kunt hem ook inbouwen, mocht je dat willen.
Daarbij is hij met 840 x 490 x 136 centimeter (LXBXH) ook erg groot en kan je er met een groot gezin gemakkelijk met zijn allen in. Dit opbouw zwembad is ideaal voor terras, tuin of zelfs binnenzwembad.
👍 Voordelen:
- Permanent ovalen houten opbouwzwembad.
- 840 x 490 x 136 centimeter (LXBXH).
- Inclusief onderhoudsset en trap.
- Gemaakt van weerbestendig klasse 4 hout.
- Gemakkelijk op te bouwen.
👎 Nadelen:
- Duur.
2. Het beste opbouw zwembad met overkapping: EXIT Wood opzetzwembad

Een opbouwzwembad met overkapping is vaker te gebruiken. Deze van EXIT is rond en heeft een diameter van 360 centimeter. De transparante overkapping opent en sluit met scharnieren.
Deze beschermt het water tegen viezigheid en zwemmers van de weersomstandigheden. Je krijgt er ook een zandfilterpomp en trap bij. Dit zwembad kan niet het hele jaar buiten blijven staan.
👍 Voordelen:
- Semipermanent rond opbouwzwembad.
- Afmetingen: Ø360 x 122cm.
- Inclusief trap en zandfilterpomp.
- Transparante overkapping.
- Houtlook aan buitenkant.
👎 Nadelen:
- Alleen voor gebruik tijdens warme maanden.
3. Het beste opzetzwembad met frame: Bestway Power Steel

Dit Power Steel zwembad van Bestway heeft een stevig frame en is goed betaalbaar. Het is een semipermanent opbouwzwembad voor gebruik in de tuin of op je terras.
De afmetingen zijn 412 x 201 x 122 cm (LXBXH) en je krijgt er een filter pomp voor het zwembad bij. Een gemiddeld gezin zal er een hele zomer probleemloos samen in zwemmen. Ook de trap krijg je erbij.
👍 Voordelen:
- Semipermanent rechthoekig opbouwzwembad met frame.
- 412 x 201 x 122 cm (LXBXH)
- Inclusief trap.
- Filterpomp meegeleverd.
- Goede prijs.
👎 Nadelen:
- Plasticachtig uiterlijk.
4. Het beste grote opbouwzwembad: Bestway Power Steel Vista

Zoek je een betaalbaar groot semipermanent opbouwzwembad? Deze van Bestway is rond en heeft een diameter van 549 centimeter. Hij is ook 122 centimeter hoog, dus je kunt zelfs onder water zwemmen.
Wat direct opvalt aan dit opbouwzwembad is het rotan uiterlijk aan de buitenkant. Dat staat schitterend in je tuin. Je krijgt er een filterpomp, ladder en afdekzeil bij. In de winter breek je hem af.
👍 Voordelen:
- Rond semipermanent opbouwzwembad.
- Afmetingen: Ø549 x 122cm.
- Met filterpomp.
- Inclusief trap en afdekzeil.
- Rotan uiterlijk.
👎 Nadelen:
- Rond is niet ruimtebesparend.
5. Het beste kleine opbouwzwembad: Intex metal frame zwembad

Ook een klein opbouwzwembad kan in de zomer voor verkoeling zorgen. En klein is vaak veiliger voor kinderen. Dit Intex metal frame zwembad is goedkoop en snel opgezet.
De afmetingen zijn 220 x 150 x 60 centimeter (LXBLH). Dat maakt hem ideaal als zwembad voor kleine tuinen. Het is een prima zwembad voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar. Er wordt geen filterpomp bij geleverd.
👍 Voordelen:
- Rechthoekig klein opbouwzwembad.
- 220 x 150 x 60 centimeter (LXBLH).
- Voor kinderen vanaf 6 jaar.
- Snel opgezet en gevuld.
- Ideaal voor kleine ruimtes.
👎 Nadelen:
- Exclusief filterpomp.
6. Het beste opbouwzwembad voor kinderen: Bestway Steel Pro

Kinderen houden van water, maar je wilt dat ze daar veilig in kunnen spelen. Dit opbouwzwembad met frame van Bestway is maar 43 centimeter hoog en daarmee geschikt voor kleine zwemmers.
Je zet hem in 10 minuten op, klaar om te vullen. Dat betekent dat het een opbouwzwembad is dat je afbreekt als het weer slecht is en weer opzet op warme dagen.
👍 Voordelen:
- Rechthoekig klein opbouwzwembad.
- 221 x 150 x 43 centimeter (LXBLH).
- Geschikt voor kinderen.
- Opgezet in 10 minuten.
- Erg goede prijs.
👎 Nadelen:
- Te laag voor volwassenen.
- Exclusief pomp.
7. Het beste permanente opbouwzwembad: Interline houten zwembad Sumatra

Permanente opbouwzwembaden zijn een stuk duurder dan opzetzwembaden met een frame. Maar je plaatst ze en je maakt er minstens 10 jaar gebruik van. Dit rechthoekige houten zwembad van Interline is 6 x 3 x 1,38 meter groot.
Je kunt hem ook inbouwen. Hij is ideaal voor gebruik in de tuin, op je terras of in je kelder. Je krijgt er een filterpomp en trap bij.
👍 Voordelen:
- Rechthoekig permanent opbouwzwembad.
- 6 x 3 x 1,38 meter (LXBLH).
- Zeker 10 jaar gebruik.
- Inclusief filterpomp.
- Trap en verlichting ook inbegrepen.
👎 Nadelen:
- Duur.
Wat is een opbouwzwembad?

De naam zegt het al, een opbouw zwembad zet je op een ondergrond. Het is de tegenhanger van inbouw zwembaden die je wel in de grond plaatst. Veel opbouwzwembaden kunnen beide.
Je kunt een opbouwzwembad permanent laten staan, maar er zijn ook andere zwembaden die je afbreekt als je ze niet gebruikt. Vaak kan je deze tijdens het warme seizoen wel gewoon laten staan.
Je haalt ze dus elk jaar 1 keer tevoorschijn en zet ze 1 keer op. Pas als het weer slechter wordt, breek je ze af en leg je ze weg voor de winter.
Er zijn dus verschillende soorten opbouwzwembaden en de prijzen lopen sterk uiteen. Dat heb je al kunnen zien in onze top 7. Het is goed om even na te denken over welke jij nodig hebt.
Voor wie is een opbouwzwembad geschikt?
Een opbouwzwembad is geschikt voor iedereen die een permanent of semipermanent zwembad zoekt die niet in de grond gegraven moet worden. Graven brengt allerlei extra werkzaamheden en dus kosten met zich mee, die je op deze manier vermijdt.
Je kunt een permanent opbouwzwembad ook op je terras, in je kelder of in je serre plaatsen. Dan heb je een indoor zwembad die je het hele jaar gebruikt. In een opzetzwembad van 150 centimeter diep zwem je baantjes of stukjes onderwater.
De volgende situaties zijn ideaal voor opbouw zwembaden:
- Je wilt elke zomer een zwembad hebben die je tijdens de winter afbreekt.
- Je wilt geen fortuin uitgeven aan een inbouw zwembad en toch altijd kunnen zwemmen.
- Je zoekt een onderhoudsarm zwembad waar je alleen tijdens de zomer voor moet zorgen.
Waarop moet je letten als je een opbouw zwembad gaat kopen?
Dat brengt ons bij de aandachtspunten om op te letten als je op zoek gaat naar het beste opbouwzwembad voor jou. Let hierop en je koopt de beste.
1. De vorm van je opbouwzwembad
Allereerst bepaal je welke vorm jouw opbouwzwembad moet hebben. Dat hangt sterk af van de plek waar je hem neer wilt zetten. Houd er rekening mee dat een rond opzetzwembad mooi is, maar niet erg ruimtebesparend.
Door voor een vierkant of rechthoekig opbouwzwembad te kiezen, maak je vaak beter gebruik van al het beschikbare oppervlak.
Rond of ovaal is aan de andere kant wel natuurlijker en zachter. Overgooien met de bal en andere kringspellen kunnen beter in een rond opbouwzwembad gespeeld worden. Ook wordt de waterdruk in een rond zwembad evenredig verdeeld.
2. De afmetingen van je opbouwzwembad

Een tweede beslissing die je moet maken is over de afmetingen van jouw opbouwzwembad. In een groot zwembad kunnen meer mensen tegelijkertijd zwemmen.
Deze is ook duurder en neemt veel meer plek in beslag. Om maar niet te spreken over de hoeveelheid water die nodig is om hem te vullen.
Denk na over de omvang, maar ook de hoogte van je opbouwzwembad. Er zijn opbouwzwembaden met een hoogte van 40 centimeter en met een hoogte van bijna 150 centimeter.
Deze laatste zijn niet veilig voor kinderen, maar geven volwassenen de mogelijkheid onder water te zwemmen en duiken.
Bepaal de ideale afmetingen voor jou door na te denken over de volgende punten:
- Hoeveel ruimte heb je tot je beschikking?
- Hoeveel mensen moeten tegelijkertijd in het zwembad kunnen zitten?
- Wat is je budget?
3. Wil je altijd zwemmen of alleen zwemmen in de zomer?
Vervolgens vraag je jezelf af of je het opbouwzwembad altijd tot je beschikking wilt hebben, of alleen tijdens de warme maanden. Een opbouwzwembad van hout kan zeker 10 jaar in je tuin blijven staan.
Deze is weerbestendig en moet in de winter alleen leeg en schoon zijn.
Een opbouwzwembad van PVC zet je op als het weer goed wordt en breek je weer af wanneer het warme weer voorbij is. Deze staat dus niet permanent in je tuin, wat een voordeel kan zijn.
Zoek je een zwembad voor een kleine tuin, bijvoorbeeld, dan wil je niet dat deze permanent gevuld wordt met een opbouw zwembad.
4. Het onderhoud van je opbouwzwembad

Omdat opbouwzwembaden soms altijd en andere keren meerdere maanden achtereen blijven staan, hebben ze onderhoud nodig. En dan voornamelijk het water.
Je krijgt bij veel opbouwzwembaden een onderhoudsset. Deze bestaat uit een filterpomp, chloortabletten en watertestjes.
Controleer goed wat je bij het zwembad krijgt. Sommige worden zelfs geleverd met een schepnet en een ChemConnect. Ook een opbouw zwembad met overkapping of afdekzeil zal je veel tijd en moeite voor onderhoud besparen.
5. Het materiaal van je opbouw zwembad
Het materiaal waarvan je opbouwzwembad gemaakt is, heeft invloed op een aantal eigenschappen. De meest gangbare materialen zijn hout en PVC en de belangrijkste verschillen vind je hier.
- Een opbouwzwembad van hout kan het hele jaar blijven staan terwijl een opbouwzwembad van PVC moet worden afgebroken.
- Een opbouwzwembad van PVC is vele malen goedkoper dan een opbouwzwembad van hout of kunststof.
- Een opbouwzwembad van hout kan ook worden ingegraven, maar een opbouwzwembad van PVC moet altijd op je ondergrond worden gezet.
- Goedkope opzetzwembaden van PVC hebben soms een plasticachtig uiterlijk terwijl houten opzetzwembaden altijd een natuurlijk en sfeervol uiterlijk hebben.
- Een opbouwzwembad van hout gaat vaak langer mee dan een opbouwzwembad van PVC.
6. Welke extra’s heb je bij je opbouwzwembad nodig?
Opbouwzwembaden worden met verschillende extra opties geleverd. Deze kies je zelf. Of niet, als je deze niet nodig hebt of geld wilt besparen. Het is altijd goed om even na te denken over deze extra opties, want ze maken je het leven gemakkelijker.
Wil je je opbouw zwembad afwerken? Ook dan komen deze extra’s soms erg goed van pas.
- Een overkapping houdt het water schoon en warm. Met een transparante overkapping kan je ook zwemmen als het regent of waait.
- Met een warmtepomp kan je het water in je opbouwzwembad verwarmen tot wel 40 graden. Dat is bij grote opbouwzwembaden een belangrijk voordeel.
- Plaats verlichting in je opbouwzwembad en je kan er ook als het buiten donker is nog in zwemmen.
- Een trap is handig bij hoge opbouwzwembaden. Je stapt er dan gemakkelijker en veiliger in. Let hierop, want deze wordt lang niet altijd standaard meegeleverd.
- Een afdekzeil gebruik je om het water te beschermen als je het zwembad niet gebruikt.
- Met een onderhoudsset hoef je niet meer te investeren in een schepnet, chloorpillen of watertestjes.
- Een grondzeil beschermt je zwembad tegen oneffenheden op de ondergrond en tegen vocht dat uit de grond naar boven komt.
7. Wat is je budget?

Al de beslissingen die je maakt bij de aandachtspunten hier beschreven, hebben direct invloed op de prijs. En hoe uitgebreider en permanenter je opbouwzwembad, hoe duurder deze zal zijn.
Spreek een budget af met jezelf voordat je op zoek gaat naar het beste opbouwzwembad voor jou. Gebruik de bovenstaande aandachtspunten om beslissingen te maken over wat je wel en niet nodig hebt.
Zo besteed je alleen geld aan belangrijke zaken en bespaar je op wat je niet nodig hebt.
Waar koop ik een goed opbouwzwembad?
Omdat opbouwzwembaden prijzig zijn, is het het beste om deze in een fysieke winkel of zwembadwinkel te kopen. Je gebruikt het aanbod op het internet om je te oriënteren en te bepalen welke modellen interessant zijn voor je.
Vervolgens bekijk je deze in het echt en spreek je met een medewerker over je wensen en je opties.
Wil je gebruik maken van een goede (opbouw)zwembad aanbieding? Ga dan naar een outlet of koop deze tweedehands. In de winter zijn opbouwzwembaden ook vaak goedkoper, omdat er dan minder vraag naar is.
Er zijn voldoende opbouwzwembaden om uit te kiezen. Met de informatie uit dit artikel begin je goed voorbereid aan je zoektocht.
Veelgestelde vragen
Niet altijd. Controleer dit bij de instructies die je krijgt. Over het algemeen geldt: een opbouwzwembad met frame kan je niet inbouwen, maar een opbouwzwembad van hout wel. Het is altijd nodig om dit na te trekken, zodat je het zeker weet.
Als je het water tijdens de zomer goed onderhoudt, dan is 1 keer vullen per jaar voldoende. Verwaarloos je dit, dan moet je het water eerder verversen omdat het niet schoon en veilig meer is.
Meer zwembaden: